Biografie van Roelof Wijtsma

Roelof Wijtsma werd in 1967 geboren in Bombay en bracht zijn kindertijd door in Chili. Zijn liefde voor het stripverhaal stamt al uit zijn vroege jeugd: nog voor hij lezen kon werd hij gegrepen door de beelden uit Kuifje-albums die door zijn oudere broers gelezen werden. Zijn kindertijd bracht hij dan ook tekenend door en eenmaal terug in Nederland lag het voor de hand dat hij een kunstopleiding zou gaan volgen. In 1993 studeerde hij af van Academie Minerva in Groningen met een experimenteel stripverhaal.

Dolhof van Eeden
In 2014 verscheen bij uitgeverij Sherpa “Doolhof van Eeden”, een symbolistische, allegorische grafische roman over een zoektocht naar het verloren Paradijs, het dwaalspoor waarlangs die reis leidt en de onthullende uitkomst ervan. Dit boek, waarvoor Wijtsma zowel het scenario schreef als het tekenwerk en de vormgeving verzorgde, werd genomineerd als Beste Strip in de categorie Literatuur.

Ivo en de Vikingszoon
Voor het kinderblad BimBam schreef en tekende Wijtsma tussen 2013 en 2016 drie delen van de strip “Ivo en de Vikingszoon”, over een jongen die een spannende en leezame tijd beleeft bij de Vikingen. Deel één werd in 2013 genomineerd als Beste Strip in de categorie Jeugd.

In Wrâldreis yn 80 dagen
Deze Friese stripversie van Jules Verne’s beroemde boek “De reis om de wereld in tachtig dagen” tekende Wijtsma voor uitgeverij Regaad, op scenario van Bert-René Luimstra, Anne Tjerk Popkema, Tryntsje van der Steege en Hielke Visser. Het verscheen in 2016 als album, maar ook in de vorm van een geanimeerde app, die ook voorziet in historisch-educatieve achtergrondinformatie.

Roel Dijkstra
In 2017 en 2018 tekende Wijtsma 2 delen van de bekende voetbal/avonturenstrip Roel Dijkstra op scenario van Willem Ritstier. Beide delen werden voorgepubliceerd in stripblad Eppo en uitgegeven bij uitgeverij L.

Jelmer
Van de historische strip “Jelmer” zijn inmiddels 2 delen afgerond. Deze strip over de 5e Kruistocht op scenario van historicus/schrijver Josse Pietersma wordt voorgepubliceerd in het magazine Stripglossy. Deel één, “Wie dienen wij hiermee”, verscheen in 2019 bij uitgeverij Personalia. Deel twee, “Ik ben gezien”, wordt medio 2020 als album verwacht.

 

 

 

Contact

Roelof Wijtsma
Hoendiep 121
9743 AP Groningen
050-3134416
email: info@roelofwijtsma.nl
website: www.roelofwijtsma.nl