Biografie van Roelof Wijtsma

Roelof Wijtsma werd in 1967 geboren in Bombay en bracht zijn kindertijd door in Chili. Zijn liefde voor het stripverhaal stamt al uit zijn vroege jeugd: nog voor hij lezen kon werd hij gegrepen door de beelden uit Kuifje-albums die door zijn oudere broers gelezen werden. Zijn kindertijd bracht hij dan ook tekenend door en eenmaal terug in Nederland lag het voor de hand dat hij een kunstopleiding zou gaan volgen. In 1993 studeerde hij af van Academie Minerva in Groningen met een experimenteel stripverhaal.

GETEKEND
Omdat hij daarna al gauw full-time kinderboeken ging illustreren, bleef het experimentele deel van zijn werk op de plank liggen. Twee werkbeurzen van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst ( in 1997 en 1999) gaven hem de gelegenheid het experiment verder uit te werken. Dit resulteerde in de uitgave van "Getekend" (Oog&Blik 2004), een "strip noir" met magisch-realistische trekken, naar een verhaal van Christo Bijlsma. Hierin zoekt Wijtsma naar andere vertelvormen: welbekende stripelementen zoals kaders worden gemeden en balloons komen er niet in voor. De sfeer is donker en grimmig, getekend in gewassen inkt en krijt. In een aantal scènes geeft een speciale fototechniek toegang tot een andere dimensie: die van de droom bijvoorbeeld, of die van een intrigerende tekening, die een belangrijke rol speelt in dit verhaal.

ARIN
Rond 2000 komt Wijtsma in contact met stripmaker en cartoonist Frans Le Roux, die een realistische tekenaar zoekt voor een historisch stripproject, geinitieerd door het Hunebedcentrum in Borger. Hun samenwerking, waarbinnen Le Roux de scenario's verzorgt, resulteert in de avonturenstripserie "Arin en het volk van de Hunebedbouwers". Het tweede deel hiervan, "De Huilende Steen", werd gepubliceerd in het stripblad Myx. De complete serie is te volgen op het Internet, via het digitale stripblad Kwynk.

DE WERELD VAN OEK
Ook over Hunebedbouwers gaat de prentenboekserie "De wereld van Oek", op tekst van Hunebedcentrum-directeur Hein Klompmaker. Op speelse wijze maken kinderen hierin kennis met het leven van een Hunebedbouwerskind. Rondom dit figuurtje, inmiddels omarmd als mascotte van het Hunebedcentrum, werden ook een CD met liedjes, een musical en een film gemaakt.

DE ONTVOERING VAN PHILIPS WILLEM
"De ontvoering van Philips Willem" ( De Banier, 2006) is ook een historisch stripproject, maar dan gesitueerd in de Tachtigjarige Oorlog. Het vertelt het dramatische relaas van de nagenoeg onbekende oudste zoon van Willem van Oranje.

GR`OMNIBUS
In het vuistdikke verzamelalbum "Gr'omnibus" (Sherpa 2006) zijn twee korte strips van Wijtsma opgenomen die hij maakte voor Groningens undergroundstripblad "Gr'nn". Ook hieraan gerelateerd is zijn bijdrage aan "Nabije ontmoetingen van de vleermuisorde" (Sherpa 2006) Hier gaat het om een verzameling alternatieve Batmanstrips waarin stripmaker Vlerk, de initiatiefnemer van dit project en oprichter van "Gr'nn", de samenwerking aangaat met dertien andere tekenaars (waaronder Peter Pontiac, Lian Ong en Marcel Ruijters) in de vorm van een wisselstrip.

DOOLHOF VAN EEDEN
Momenteel werkt Wijtsma aan "Doolhof van Eeden", een symbolistische, allegorische strip over een zoektocht naar het verloren Paradijs, het dwaalspoor waarlangs dit leidt en de onthullende uitkomst ervan. Afronding van dit project is te verwachten in 2012. Hierna ligt al een nieuwe stripproject te wachten: "De dag der kleine dingen", een volledig geschilderd verhaal, gebaseerd op zijn eigen zoektocht naar het verleden in het land van zijn kindertijd.
Afronding van dit project is te verwachten in 2014.

KINDERBOEKEN
Naast al deze projecten bestaat het dagelijks werk van Wijtsma al jarenlang uit het illustreren van kinderboeken en educatieve uitgaves (o.a. Wolters-Noordhoff en Jongbloed) en het maken van strips voor kinderbladen.

TENTOONSTELLINGEN
Tentoonstellingen van zijn werk waren te zien in het Nederlands Stripmuseum in Groningen, Het Hunebedcentrum in Borger, het Archeologisch Museum in Haarlem, Academie Minerva, Groningen (Gr'nn expo), het Koetshuis in Roden (VOIC-groepstentoonstelling) en tijdens Stripfestivals in Haarlem en Houten.

Roelof Wijtsma woont en werkt in Groningen.

 

 

 

Contact

Roelof Wijtsma
Hoendiep 121
9743 AP Groningen
050-3134416
email: info@roelofwijtsma.nl
website: www.roelofwijtsma.nl